W jaki sposób przygotować sushi po raz pierwszy?

Chociaż sushi wcale nie jest nową potrawą, bo w Azji spożywa się ją od tysięcy lat, nadal zdobywa popularność. Atrakcyjny wygląd każdego kawałka wzmaga apetyt. Do tego dochodzi unikatowy smak i liczne walory zdrowotne, jeśli sushi jest ze składników wysokiej jakości. Aby się rozsmakować w tym daniu, możemy udać się do restauracji, kupić gotowe zestawy albo… sushi przygotować samodzielnie. Jak powinno wyglądać zawijanie sushi i od czego zacząć, kiedy przyrządzamy je pierwszy raz?

Zanim przystąpimy do pracy – w kilku słowach o składnikach

O tym, czy nasze sushi będzie smaczne, decydują nie tylko posiadane umiejętności, ale również jakość zastosowanych składników i narzędzia, jakimi się będziemy posługiwać. Zacznijmy od składników. Podstawą każdej rolki jest ryż. Nie może to być każdy ryż dostępny w sklepie. Sięgamy po odmiany, których ziarenka są krótkie, a ryż po ugotowaniu jest klejący. Najlepiej od razu skupić się na produktach mających oznaczenie, że nadają się do sushi. Na liście zakupów musi być ocet ryżowy, suszone wodorosty nori i świeże ryby. Do tego zaopatrzmy się w składniki, jakie chcemy dać do wnętrza rolek, a także wasabi, imbir i sos sojowy, czyli dodatki podkreślające smak.

Nie możemy zapominać o odpowiednich narzędziach. W tym przypadku najważniejszy jest ostry nóż i specjalna bambusowa mata, dzięki której zwijanie sushi będzie prostsze.

Przygotowanie i zwijanie rolki - krok po kroku

Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się skrobi. Po odcedzeniu i zalaniu w proporcjach szklanka ryżu na szklankę wody gotujemy na małym ogniu 20 minut, po czym pozostawiamy na 10 minut do wystygnięcia. Dodajemy zaprawę z octu ryżowego. Jeśli mamy matę, to rozkładamy ją na stole, a na niej płat nori błyszczącą stroną do dołu. Na wodorosty dajemy półcentymetrową warstwę ryżu, zostawiając przy tym parę centymetrów nori. Na ryżu układamy wybrane składniki i możemy przejść do zawijania. Zwijamy sushi przy pomocy maty, dzięki której rolowanie jest proste. Wystarczy zdecydowanym ruchem zrolować nori, aż zostanie jedynie pusta krawędź. Pozostały kawałek delikatnie namaczamy i doklejamy do rolki. Całość lekko ściskamy, aby uzyskać pożądaną strukturę.

A co jeśli nie mamy maty?

Mata jest narzędziem, jakie warto mieć pod ręką, zwłaszcza kiedy dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z sushi. Jeżeli jednak jej nie mamy, możemy zawijać sushi bez niej. Będzie to trudniejsze, ale nie niemożliwe. Do zwijania możemy użyć zamiennika jak kuchenna gumowa podkładka. Jest to pewne rozwiązanie, ale musimy się liczyć z tym, że nasze rolki nie będą prezentować się tak estetycznie jak te zwijane przy użyciu maty. Możemy też przygotować sushi bez nori, czyli nigiri.

W sytuacji, kiedy brak maty jest dla nas dużą przeszkodą albo nie czujemy się na siłach, by zrobić sushi samodzielnie, postawmy na gotowe zestawy. Nie muszą kosztować tyle, co w drogiej restauracji. Możemy iść do sklepu i kupić gotowy zestaw od Sushi&Food Factor. To marka ceniona za jakość i smak, więc stanowi dobrą alternatywę dla samodzielnego gotowania.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − sześć =