Jakie dania można przyrządzić z boczniaków? Odkryj kulinarną różnorodność tych grzybów!

Chrupiące, aromatyczne i delikatne w smaku – od kilkunastu lat boczniaki cieszą się niemal taką samą popularnością jak białe pieczarki. Ze względu na zwartą, jędrną strukturę można je smażyć, gotować, zapiekać, a nawet stosować jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Jakie dania warto przyrządzić z boczniaków? Sprawdzamy!

Boczniaki z patelni

Macie ochotę na grzyby prosto z patelni? Boczniaki w takim wydaniu smakują wybornie! Obrane i pokrojone w paski kapelusze wrzućcie do usmażonej na rumiano cebuli, a po kilku minutach dodajcie troszkę bardzo drobno posiekanego czosnku. Tuż przed przełożeniem na talerz oprószcie danie przyprawami oraz świeżo skrojoną natką pietruszki. Apetycznie wyglądające grzyby dobrze komponują się również z innymi warzywami, takimi jak młody szpinak, papryka lub kawałki brokułu. Podsmażane do miękkości mogą być samodzielnym daniem lub ciepłym dodatkiem do wielu rodzajów mięs czy potraw z grilla.

Pyszne grzyby w panierce

Czy wiecie, że z dużych boczniaków można przygotować znakomite kotlety w chrupiącej panierce? Wystarczy oczyszczone, obrane i oprószone przyprawami kapelusze obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z tłuszczu upieczone na złoto grzyby powinny chwilę odleżeć na ręczniku papierowym, który odciągnie z nich nadmiar tłuszczu. Pyszne grzyby w takim wydaniu z powodzeniem mogą zastąpić klasycznego schabowego, dlatego na stałe goszczą w menu wegetariańskim. Panierowane boczniaki serwujcie z młodymi ziemniakami, surówką, sałatką lub aromatycznym dipem czosnkowym.

Dania orientalne z boczniakiem w roli głównej

Podczas smażenia lub duszenia boczniaki wchłaniają płyny wraz ze smakiem innych składników użytych do przygotowania danej potrawy, nadając daniu nie tylko wyśmienitego aromatu, ale również różnorodnej kolorystyki. Pokrojone w wąskie paski i zamarynowane w sosach kapelusze idealnie komponują się ze smażonymi w woku jarzynami, tworząc różnorodne dania kuchni japońskiej, indyjskiej, tajskiej czy wietnamskiej. Aromatyczne kawałki grzybów często stanowią też alternatywę mięsa wołowego lub drobiu, a zaserwowane w towarzystwie chrupiących jarzyn, prażonych orzechów i nitek makaronu zatopionego w wyrazistym sosie sprawiają, że potrawy smakują jeszcze lepiej.

Chrupiące boczniaki w sałatce

Jeśli chcecie wypróbować boczniaki w typowo letnim wydaniu, spróbujcie przygotować proste, ale niezwykle smaczne i pełne różnorodnych barw sałatki. Pokrojone i podsmażone na niewielkiej ilości masła grzyby wystarczy lekko ostudzić, odsączając równocześnie na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie połączyć z resztą składników. Z czym najlepiej smakują aromatyczne kawałki? Boczniaki świetnie się łączą z wszelkimi sałatami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, kiszonymi ogórkami, czerwoną cebulą, a nawet wyrazistymi serami pleśniowymi czy kozim twarogiem.

A może zupa boczniakowa?

Czemu nie! Gotowane boczniaki nie rozpadają się tak łatwo jak inne grzyby, a po przyrządzeniu potrawy zachowują soczystość i subtelną chrupkość, dlatego krem przygotowany z tych grzybów należy do jednych ze smaczniejszych. Pęczek włoszczyzny, trochę ziemniaków, cebula, przyprawy oraz ewentualnie trochę koncentratu pomidorowego, to najbardziej popularne składniki zupy boczniakowej. Aby potrawa nabrała nieco gęstości, możecie ją wzbogacić ciecierzycą, łyżeczką curry lub pokrojonymi w plastry pieczarkami.

Boczniakowe dania wegetariańskie

W wielu przepisach dla wegetarian lub wegan boczniaki z powodzeniem zastępują różne rodzaje mięsa. Z dużych kapeluszy można przygotować niemal wszystko – od schabowych w chrupiącej panierce, poprzez warzywne gulasze, makarony czy risotto, na kremach i gęstych sosach kończąc. Z pokrojonych w słupki grzybów przygotujecie także znakomite flaczki o wyrazistym aromacie oraz niebanalnym smaku, a po zmieleniu na drobno upieczecie soczysty pasztet wegetariański, wprost idealny do położenia na kromce świeżego pieczywa. Do czego jeszcze można ich użyć? Najciekawsze przepisy na dania i potrawy z boczniaków znajdziecie na stronie przepisy.pl. Zapraszamy!

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − 10 =