Blaty laminowane – tradycyjne i HPL

Odkryj różnice między tradycyjnymi blatami laminowanymi a HPL. W artykule omówimy cechy, zalety i zastosowania obu rodzajów blatów, aby pomóc Ci dokonać najlepszego wyboru dla Twojej przestrzeni!

Blaty kuchenne laminowane – co to takiego?

Blaty kuchenne laminowane są wytwarzane na bazie płyty wiórowej lub MDF. Są one z reguły pokryte jednostronnie lub obustronnie warstwą wykończeniową. Na przykład firma Kronospan posiada w swojej ofercie blaty robocze wyprodukowane z 12 mm płyty kompaktowej o monochromatycznym rdzeniu. Konstrukcja Slim Line obejmuje kilkadziesiąt warstw specjalnie zaimpregnowanych arkuszy papieru rdzeniowego i dekoracyjnego, które po sprasowaniu tworzą jednolitą całość.

Blaty kompaktowe – jakie mają zalety?

Blaty kompaktowe to popularne rozwiązanie stosowane w licznych projektach meblarskich i aranżacji wnętrz. Charakteryzują się one szeregiem korzyści, które sprawiają, że są atrakcyjnym wyborem dla wielu klientów!

Łatwo zmywalna powierzchnia blatów laminowanych

Blaty laminowane charakteryzują się gładką, nieporowatą powierzchnią, która nie wchłania zabrudzeń. Nawet silnie barwiące substancje, takie jak:

  • buraki,
  • czerwone wino,
  • kawa,

nie pozostawią na produkcie trwałych śladów. Chcąc jednak przywrócić powierzchni nienaganny wygląd, wystarczy przetrzeć miejsce zanieczyszczenia wilgotną ściereczką lub gąbką o ziarnistości 400. Laminat można czyścić za pomocą uniwersalnych środków czyszczących i, w przeciwieństwie do drewna czy kamienia, nie wymaga konserwacji.

Wysoka wytrzymałość blatów kompaktowych

Laminat cechuje się podwyższoną odpornością na zarysowania oraz działanie wysokich temperatur (do 150-170 °C). Nie traci koloru pod wpływem promieni słonecznych, a jego powierzchnia, chroniona szczelną powłoką, skutecznie zabezpiecza przed wodą i wilgocią. Jednakże, jak każdy materiał, laminat ma swoje ograniczenia. Użytkowanie go w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem może prowadzić do uszkodzeń. Producenci zalecają więc unikanie kładzenia gorących garnków i patelni (szczególnie bezpośrednio z ognia) na blacie kompaktowym oraz używania desek i podkładek podczas krojenia. Z kolei ciężkie urządzenia, takie jak mikrofalówka czy robot kuchenny, powinny być wyposażone w miękkie podkładki lub stopki, aby zabezpieczyć materiał przed porysowaniem.

Blaty HPL tak samo dobrą alternatywą dla tradycyjnych rozwiązań?

Warto podkreślić jednak, że w ostatnim czasie równie często stosuje się w produkcji trochę bardziej wytrzymały rodzaj laminatu, taki jak High Pressure Laminate. To rozwiązanie jest odrobinę trwalsze dlatego, że blaty HPL tworzone są poprzez łączenie co najmniej kilku powłok papieru siarczanowego, który wcześniej został nasączony żywicami termoutwardzalnymi. Każdy z elementów okrywających układany jest jeden na drugim, a następnie poddawany intensywnemu prasowaniu pod wysokim ciśnieniem i temperaturą. Wszystko to powoduje, że w rezultacie uzyskuje się zwartą powierzchnię charakteryzującą się naprawdę wysoką stabilnością.

Zastosowanie blatów HPL i ich właściwości

Tego typu oferta produktów jest szczególnie polecana do wykańczania różnego rodzaju wnętrz. Na przykład Postforming od wspomnianego tutaj producenta, Kronospan, dobrze spełnia swoją funkcję w ramach użytku domowego czy publicznego w roli blatów:

  • kuchennych,
  • stołowych,
  • do biur,
  • do lad sklepowych.

Co więcej, Postforming wyposażony został w specjalny pas z płyty HDF, który wzmacnia przednią krawędź płyty. Stanowi to innowacyjne rozwiązanie zwiększające jakość wykończenia, nadając produktowi wysoką odporność na uderzenia. Dodatkowo umieszczony pod profilowaną krawędzią wzdłuż całej długości blatu HPL specjalny pasek silikonowy tworzy idealną barierę wodoszczelną.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × trzy =