Przetwory z gruszek – co możesz przygotować?

Uwielbiasz świeże, soczyste gruszki? Chciałbyś cieszyć się ich smakiem także zimą, ale kompot gruszkowy nie należy do Twoich ulubionych przetworów? To nic! Z gruszek możesz przyrządzić o wiele więcej smakołyków! Sprawdź nasze pomysły i w tym roku zaskocz domowników nowymi sposobami na dojrzałe gruszki!

Jak przygotować gruszki i szybko usunąć gniazda nasienne?

Zanim przyrządzisz pierwsze przetwory z gruszek, przygotuj słoiki oraz same owoce. W przypadku słoików wystarczy dokładnie je umyć i wyparzyć.

Jak przygotować gruszki? Na pewno będziesz musiał dokładnie je umyć. Jeśli planujesz marynować albo kisić owoce, nie trzeba ich obierać. Zawsze jednak konieczne jest usunięcie gniazd nasiennych. Jak to zrobić? Masz dwie możliwości.

Zacznij od rozkrojenia gruszek na połówki lub ćwiartki. Z ćwiartek gniazda nasienne wykrój po prostu ostrym nożem (ta metoda sprawdzi się w szczególności wtedy, gdy będziesz wykorzystywał twarde gruszki).

Miękkie gruszki wystarczy przekroić na pół i małą łyżeczką do herbaty wybrać z nich pestki. Następnie gruszki możesz skropić sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją. Nie obawiaj się zmiany smaku owoców! Po prostu skrop gruszki sokiem delikatnie.

Pamiętaj też, że możesz stosować dowolne odmiany gruszek! Przetwory będą tak samo smaczne.

Dżem gruszkowy – smak, który docenią nie tylko najmłodsi

Jakie przetwory z gruszek warto przyrządzić na samym początku swojej kulinarnej przygody? Dżemy! Sposób ich przyrządzenia wcale nie jest trudny. Co więcej, dżem z gruszek wykorzystasz na wiele sposobów. Sprawdzi się do kanapek, placków, naleśników albo domowych ciast. Doskonale smakuje także podany zamiast żurawiny do mięs albo z suszoną szynką! Jak przygotować dżemy gruszkowe?

Potrzebne będą:

  • 2 kg gruszek (np. gruszek konferencja);
  • 200 g cukru;
  • 1 kisiel cytrynowy;
  • 100 ml wody;
  • sok wyciśnięty z całej cytryny.

Gruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka (świetnie sprawdzą się np. garnki emaliowane), dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, często mieszając. Gruszki szybko puszczą sok i będą rozpadać się na kawałki. Mimo tego pilnuj, aby się nie przypaliły (często mieszaj zawartość garnka).

Po ok. 40 minutach gruszki powinny być ugotowane. Dodaj do nich wodę wymieszaną z sokiem z cytryny i kisielem. Gotuj jeszcze ok. 3 minuty.

Gotowy dżem gruszkowy przełóż od razu do wyparzonych słoików. Nie musisz już odwracać ich do góry dnem!

Przyrządzając dżem, możesz też gruszki obrać i pokroić jedynie na ćwiartki. Wówczas będą wolniej się rozpadać, a dżem zyska ciekawszą teksturę.

Marynowane gruszki, czyli smakołyki w nowej odsłonie

Jeszcze łatwiej i szybciej niż dżem gruszkowy przygotujesz marynowane gruszki w zalewie octowej. Do ich przyrządzenia niezbędne są słoiki na przetwory i tylko 4 składniki:

  • 2 kg gruszek;
  • 3 szklanki wody;
  • 1 szklanka octu;
  • 1 i 1/3 szklanki cukru.

Wodę zagotuj z dodatkiem octu i cukru. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w ósemki. Ułóż w słoikach. Do każdego słoika wlej zalewę octową. Gorące gruszki zakręć i zapasteryzuj.

Przepis możesz urozmaicić, dodając do gruszek przyprawy – dobrze sprawdzi się cynamon, kardamon albo goździki.

Przetwory z gruszek dla miłośników eksperymentów, czyli gruszki kiszone

Nieoczywiste domowe przetwory z gruszek? Postaw na gruszki kiszone! Doskonale smakują podane jako deser albo dodatek do mięs. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 2 kg małych, twardych gruszek;
  • 2 litrów wody;
  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych;
  • 40 g soli;
  • 8 łyżek płynnego miodu.

Umyj dokładnie duży słój (ok. 4-5 l). Dodaj gruszki (ułóż je ciasno) i zasyp orzechami. Zagotuj wodę. Gdy trochę przestygnie, dodaj do niej sól i miód. Mieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Zalej gruszki i zakręć słój. Pozostaw na ok. tydzień w temp. pokojowej, a potem przenieś w chłodniejsze miejsce.

Po upływie kolejnego tygodnia gruszki są gotowe!

Dlaczego warto sięgać nie tylko po świeże gruszki? Przetwory z tych owoców są tak samo zdrowe – świetnie regulują m.in. funkcjonowanie tarczycy. A poza tym stanowią pyszny dodatek do dań obiadowych i deserów! Zależnie więc od swoich preferencji przygotuj dżem gruszkowy albo gruszki w zalewie, by zimą rozkoszować się ich smakiem!

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 + sześć =