Ekspres kolbowy – sposób na doskonałe espresso

Jak smakuje espresso? Wbrew pozorom nie tylko Włosi potrafią zaparzyć je idealnie. Espresso wymaga nie tylko wiedzy i umiejętności, ale też dobrego sprzętu. Tu nie sprawdzi się ekspres przelewowy ani automat do parzenia kawy. Tylko ekspres kolbowy jest w stanie stworzyć espresso na miarę tego z włoskich kawiarni.

Co trzeba wiedzieć o ekspresach kolbowych?

Przede wszystkim trzeba umieć ich używać. Prawdziwi bariści uczą się tego na specjalnych kursach, a potem latami doskonalą umiejętności. I właśnie dlatego warto choć raz na jakiś czas wybrać się do kawiarni na prawdziwe espresso. W domu można co najwyżej zrobić jego namiastkę.

Ekspres kolbowy służy właśnie do robienia espresso, mocnej i bardzo aromatycznej czarnej kawy. Jeśli jednak na jej bazie chcemy zrobić cappuccino lub latte, koniecznie trzeba zaopatrzyć się w spieniacz do mleka. Niektóre profesjonalne ekspresy (np. te z linii nuova simonelli – coffee-style.pl) mają wbudowany spieniacz, ale nie jest to regułą. Natomiast tylko niewielka liczba modeli może pochwalić się zintegrowanym młynkiem do kawy. Z reguły kupuje się go osobno.

Dlaczego ekspres kolbowy jest idealnym wyborem do lokali gastronomicznych?

Nikt nie chodzi do kawiarni, żeby wypić kawę szybko. Dla wielu osób to swego rodzaju rytuał: kawa może być parzona dłużej, ale musi być idealna. I właśnie w tym momencie na scenę wkraczają ekspresy kolbowe https://coffee-style.pl/ekspres-kolbowy/ – nie zrobią kawy w minutę jak automat lub ekspres na kapsułki, za to jakość napoju będzie nieporównywalnie wyższa.

Skoro ekspres kolbowy jest tak idealny, to czemu nie wykorzystać go w biurze?

Odpowiedź jest prosta – bo to urządzenie wymaga wprawy w używaniu oraz systematycznego czyszczenia kolby. Czas parzenia jednej filiżanki kawy jest stosunkowo długi, w biurze mogłaby się utworzyć kolejka lub… rozczarowanie brakiem dostępności.

Do biur poleca się automaty do kawy, natomiast ekspres kolbowy powinien trafić do kawiarni, restauracji albo bistro. Tam zwykle widuje się ekspresy z co najmniej czterema kolbami. Dzięki temu klienci nie muszą czekać zbyt długo na wymarzoną filiżankę małej czarnej.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 + pięć =